Skip to the content

Serv og flugtning

Hvordan lærer du en serv?

               

 

Hold ketsjeren lodret
Start med at lægge et plaster omkring grebet lige under ketsjerhoved.
Skriv tallene som du kan se på billedet på følgende måde oven på plasteret:
•    hvis du er højrehåndet skriver du som på billedet ved at gå højre om
•    Hvis du er venstrehåndet går du venstre om således, at du skriver 2 hvor der står 8, og 3 hvor der står 7 osv.
•    Hvis ikke du har et plaster så skriv med en tydelig tuschpen. Læg så ketsjeren.

Uden ketsjer
to og to over nettet
1.    højtløftet albue der peger fremad med prikken under højre pegefingerkno pegende mod højre. I  alle kommende øvelser står du sådant
a.    håndkant mod håndkant og tæl 1 – 2- 3- high five så prikken peger mod dig selv
b.    armen i samme position. Du lader armen falde helt ned så den ender strakt ved dit højre lår og X peger fremad
c.    kast bolden på denne måde til hinanden som under a,  og træd 1 skridt bagud når du har kastet til din makker. Til sidst ender de begge på baglinjen
d.    husk højtløftet albue med prik mod højre - makker kaster nu bolden til dig og du griber den med højre hånd ved at dreje armen så X peger mod dig selv. Når du har grebet bolden kaster du den vandret væk til højre så prikken peger mod venstre – altså sig grib og væk
e.    samme position med højre arm og kast en bold op med venstre hånd og slå til bolden med håndfladen (som er dit sweetspot = midten af ketsjeren) over til makke, så prikken peger mod dig selv. Når det funker,  går I bagud efter at have slået bolden over
tag nu ketsjeren og læg prikken på 2 oven på plaster
2.   
a.    stå som i 1 a med ketsjerbunden, der peger fremad og op og lav high five som i a, så ketjserfladerne rører hinanden
b.      kast nu en bold op som i c  og ketsjerbunden peger som i 2 a  og slå roligt til bolden som high five bevægelsen
c.    når der er kontrol med den bevægelse, rykker spillerne1 skridt bagud, når de har slået bolden over nettet, så den lander foran makkeren

Dette er det vigtigste i serven, nemlig at lave en HIGH FIVE bevægelse. Denne bevægelse kaldes også en pronation og er en forudsætning for, at du får en god og hård serv eller en god spinserv. Bevægelsen er den samme for alle servetyper.

Serven for begyndere og motionister indeholder nøgler fra de professionelles nøglebundt, men færre.

Herunder vil jeg beskrive serven for begyndere og motionister, både med og uden ketsjer.  Mit motto og erfaringer siger: kan du med hånd og bold, kan du hurtigt lære det med ketsjer og bold. Det er grunden til at starte uden ketsjer i starten.

Til slut vil jeg beskrive de 5 nøgler, som ligeledes kan bruges af motionister. Du kommer igennem et forløb fra grunden, så du har mulighed for at få de vigtigste nøgler med. Nøglerne er simple og lette at bruge, hvis du er omhyggelig og ikke skynder dig videre til noget nyt, inden du kan det, du har prøvet at lære. Du kan jo ikke starte med taget på et hus. Husk glæden og nysgerrigheden er vigtige nøgler for succes.

Tilvænningsøvelser med og uden ketsjer:

 1. Du starter med at lave nogle High Five med en makker. På billede 1 ligger højre hånd ned langs højre side af halsen med prikken under højre hånds pegefingerkno pegende mod højre. Tæl 1 – 2 – 3 og klap hinandens hænder højt som på billede 2, så prikken peger mod næsen.

1    2  

 1. Du tager nu ketsjeren og sætter prikken på 2 ½ som på billede 3 + 4 nedenfor og laver det samme som på billede 5, bunden peger op mod himlen, så rammen peger ned mod jorden og strengene ud til siden. Dette er en utrolig vigtig position for ketsjeren at være i, når den ligger ned langs din højre side. I Laver High Five med ketsjeren som på billede 6.

3    4

 

 

5    6

 1. Så går du hen til en væg og gør som på billede 1 + 2 nedenfor, altså laver en High Five – på billede1 vender din prik mod højre, og på billede 2 slår du hånden på væggen med prikken pegende mod næsen.

1      2  

 1. Du tager nu ketsjeren og sætter prikken på 2 ½ og laver det samme som på billede 3 + 4 som du kan se på billede 3, peger rammen mod jorden og strengene direkte ude til siden. Igen denne vigtige ketsjerposition, som er en forudsætning for at få en god serv. På billede 5 ser du positionen, som på billede 4, når du har boldkontakt.

 

3 4   5

 

 1. Uden ketsjer: Så går du sammen med en makker, og I stiller jer på hver side af nettet over for hinanden ca. 2 m fra nettet, og du står med bolden i højre hånd, så bolden rører højre side af hovedet, billede 1 eller rører halsen billede 2, og prikken peger til højre. Som på billede 3  nedenfor kaster du nu bolden i en High Five bevægelse, så når du slipper bolden, vender prikken mod din næse. Det gør I nu begge to.  Efter 5 forsøg træder du et skridt tilbage mod sidelinjen på den store bane, efter du har kastet bolden til din makker. Hun gør det samme, når hun har kastet til dig, og til sidst er I på sidelinjen, som er jeres baglinje på de små baner.  Derfra kaster 10 bolde til hinanden med pronation /High Five.

 

2 3  

 1. Uden ketsjer.
  1. Du lægger højre hånd ned langs kinden som før, så prikke  vender til højre. Du placerer bolden i venstre hånd ude i fingerspidserne, så alle fingerspidser rører bolden, og dette skal du altid gøre, når du spiller. Billede 1. 
  2. Hele din venstre arm er strakt med hånden bagudbøjet, så armen fra skulder og ud til bolden er en spændt løftestang, hvor bevægelsen foregår i skulderen. Du må aldrig vippe med håndleddet for at sende bolden op i luften. Løft så i skulderen så hele armen bevæger sig op til hovedhøjde billede 2. Her slipper du bolden, så den går videre op i luften. Armen fortsætter helt op. Bliv ved med at kikke på bolden til du har sendt bolden af sted her med din højre som, som er din ketsjer.
  3. På billede 3 skal din bagudbøjet højre hånd nu bevæge sig op mod bolden, stadig med prikken mod højre, og du kikker fortsat på bolden.
  4. Du skal nu slå til bolden med din håndflade ved, at du laver High Five på bolden, så prikken peger mod din næse som på billede 4, og bolden går over nettet mod din makker. Når I har gjort det 10 gange, går I tilbage et skridt, når I har slået bolden over til makker, som under 5) og I ender på sidelinjen (jeres baglinje)

 

1 s 2 3 4

 1. Med ketsjer.
  1. Du tager nu din ketsjer og holder oppe på plasteret med prik på 2 ½ lige som før. Hold bolden i venstre hånd ude i fingerspidserne, så alle fingre rører bolden, og ketsjeren ligger ned langs højre kind lige, som du gjorde uden ketsjer som på billede 1 nedenfor. Det er utrolig vigtigt, at din prik peger mod højre, bunden skråt op, strengene peger ud til siden og rammen lige ned mod jorden. Denne position skal din ketsjer have hver gang, du server. Billedet lige nedenfor.

 1.  Læg bolden rigtigt i venstre hånd og lås håndleddet og stræk din arm. Løft nu din venstre arm op som på billede 2 og slip bolden i ca. Hovedhøjde. Venstre arm strækkes op mod bolden, og øjnene bliver ved at kikke på bolden
 2. Du trækker nu bunden op mod bolden i en rolig bevægelse, billede 3. Øjnene er stadig på bolden, mens ketsjeren bevæger sig roligt op mod bolden.
 3. Du rammer bolden ved i sidste øjeblik at lave en High Five på bolden, således at din prik på pegefingerknoen peger mod næsen ligesom på billede 4.
 4. Stå på baglinjen og serv 10 bolde til hinanden på denne måde I lige har gjort

1 2    3   4

Nu har du været igennem nogle øvelser, der gør dig klar til at serve og spille kamp på små baner med bløde tennisbolde. Hvad enten du er begynder eller motionist, skal du kunne disse ting, du lige har prøvet.

Jeg opstiller nøglepunkterne, du har været igennem, nedenfor, så du kan genkende dem, hvis du kikker på nøglerne fra topspillerne eller for øvede. Du vil så kunne bruge nogle af de nøgler, de andre bruger, når du føler dig parat til det. Gå ikke for hurtigt i gang med de gule tennisbolde på stor bane. Vent en sæson. Det vil gavne dig på sigt.

Trin 7

Nøglepunkter til serv for motionister og begyndere:

 

 1. Grebet er for begyndere bedst at starte på 2 ½ eller 3 lige i starten, da det er nemmere at pronere/dreje i underarmen. Tegn en prik på din højre hånd som på billede 1. Den skal du lægge på flade 3 som på billede 2. Det er den måde, du holder på i starten.

 

 

 1    2

 

 

 1. Fodstilling. Du stiller dig som på billede nedenfor.  Det vigtigste er, at du står med siden til nettet og føler dig tilpas

 

 1. Oplæg betyder, at du skal lægge bolden op i luften, så du kan slå til bolden med din ketsjer. Det er en vigtig hovednøgle for at lykkes med serven. Du placerer bolden i venstre hånd ude i fingerspidserne, så alle fingerspidser rører bolden. Hele din venstre arm er låst, så armen fra skulder og ud til bolden er en løftestang, hvor bevægelsen foregår i skulderen. Du må aldrig vippe med håndleddet for at sende bolden op i luften. Løft så i skulderen så hele armen bevæger sig op til hovedhøjde. Her slipper du bolden, så den går videre op i luften. Armen fortsætter helt op. Bliv ved med at kikke på bolden til du har sendt den af sted.
 2. Ketsjerdrop. Du løfter din højre arm med ketsjeren, så albuen er højt løftet og peger frem mod nettet. Lad ketsjerhovedet falde ned langs din højre side, så bunden af ketsjeren peger op mod bolden, og ketsjerrammen peger mod jorden samt strengene ud til siden og prikken mod højre. Kik på billederne nedenfor forfra, bagfra og fra siden.

 

 1. Træfpunktet: bund mod bold med drej i underarm (pronation). Du trækker nu bunden af ketsjeren op mod bolden og drejer underarmen, når du rammer bolden. I det øjeblik du rammer bolden, kan du se prikken på din højre hånd, der peger mod næsen. Som på billederne nedenfor, og så lader du bunden af ketsjeren gå bagud.

 

 1. Afslutningen: ketsjeren går ned mod jorden, efter bolden er sendt af sted, og fortsætter på tværs af kroppen.

 

Konklusion: serven er det vigtigste slag i tennis, så den skal du være påpasselig med at træne. Du kan træne den alene uden makker. Gør det, for de timer er givet godt ud. Tag de nøgler der passer til dig og dit niveau, og hvis du har en træner, så snak med ham om, hvad du vil træne. Bliv evt. optaget på video. Dette er den bedste facitliste eller træner, du kan få. Du har nøglerne her, så du ved, hvad du skal kikke efter. Du kan bruge et stort spejl eller vindue som guide. Denne fornemmelse du har i kroppen, når du kan se, at du gør det rigtigt, er det, du skal bruge som facitliste. Det kan ingen fortælle dig. Fornemmelsen i kroppen er den vigtigste guide, du kan få.

Husk at i din serv skal du altid slå lidt op på bolden med ketsjeren i en lodret position, hvor bunden peger direkte lige ned. Og nyd, at serven er den dovneste bevægelse af alle slag.  Du bestemmer selv, hvornår du vil sætte bolden i gang. Giv dig tid hver gang du skal serve. Vær mentalt på plads og være i nuet. I nuet er der ingen problemer. De kommer, hvis du er i fortiden eller hellere vil være længere fremme, end du kan være nu.

 

Flugtning for begyndere og motionister

greb og benstilling

 • Hold prikken på højre pegefingerkno på  2 ½  (3)
 • Stå med front til nettet

Du er uden ketsjer med en makker

 1. Du stiller dig ca. 1 m fra nettet på den ene side, og med venstre hånd om højre håndled. Din makker står på den anden side af nettet, ca.3 m fra nettet og kaster underhåndsbolde op og over til dig over nettet,
 2. Sig ”drej” lige inden du drejer venstre skulder mod højre, og sig ”grib” lige inden du griber bolden med din højre hånd med venstre hånd om håndleddet. Du skal holde med venstre hånd om højre håndled for at få drejet og for ikke at tage højre hånd for langt tilbage
 3. Du laver det samme som i 2) men i stedet for at gribe bolden, siger du  stop til bolden med højre hånd, spændt , og stadig med venstre hånd om højre håndled. Når du siger stop, stopper du bolden - bolden må gerne gå over nettet. Det skal du forsøge, at den gør,

du har din ketsjer i hånden og en makker der kaster underhånds bolde over nettet til dig som i 1

 1. drej venstre skulder mod højre, så ketsjeren følger med rundt. Du griber nu bolden på strengene med din venstre hånd, der presser bolden ind mod midten af strengene på slåfalden af ketsjeren.
 2. drej venstre skulder igen mod højre og sig stop til bolden og skub den over i en rolig bevægelse med let åben ketsjerflade

Flugtning for motionister og begynder.

Sådan flugter du, når du har været igennem nedenstående lille kursus med din makker.

Du er nu sammen med en makker, hvor I står på hver sin side af nettet. Din makker kaster underhåndsbold til dig. Du starter fra klarstilling og følger de 6 punkter nedenfor

 

1. greb og klarstilling

2. Drej h. fod til siden

og h. skulder bagud

3. Ketsjer og arm danner en

U-form, som holdes hele    vejen i slaget til afslutning

4. ketsjer ned mod bold

hovedet i ro

5. Bolden mødes foran

kroppen, ketsjer lidt åbent

6. Ketsjer følger bolden på vej, slåflade mod målet

 

 

ketsjeren går i en lige linje, fra du har etableret U-formen (billede 2) til afslutningen billede 6

                                                                                                                                                                                                                                                                               

De 5 nøglepunkter til forhåndsflugtning:

 

 1. du står i en god klarstilling med begge hænder på ketsjeren, som på billedet nedenfor, ca. 2 m fra nettet, lidt nede i benene. Grebet er højre pegefingerkno på 2 måske 2½, mens resten af dine knoer på højre hånd spreder sig over grebet mod højre. Så har du et solidt greb, der kan bruges i både forhånd og baghånd. 

 1. du drejer nu højre fod udad, samtidigt med, at overkroppen drejer med begge hænder på ketsjeren. Det er altså ikke armen, der drejer ketsjeren tilbage, men kroppen med begge hænder på grebet. Ketsjerren følger bare med, da den ikke bevæges af andet end hele kroppen. Ketsjerhovedet går op i en næsten lodret position, som på billedet nedenfor, og du har nu dannet en U-form med hele højre side fra skulder til ketsjerhovedet. Ketjserhånden må ikke komme bag kroppen på noget tidspunkt, når du flugter, og denne position du har etableret nu, beholder du resten af slaget. ketsjerne går i en lige linje nu og indtil afslutningen

 1. du møder bolden godt foran kroppen ved at træde frem mod nettet med din venstre fod, bøjer lidt ned og frem. Ketsjeren følger bare med. Ketsjeren er en fast del af hele højre side, hvor der ikke laves nogen bøjning i nogen af leddene. Hovedet er i ro, og du fokuserer på bolden og ramme den med sweetspot (midten af din ketsjer). Du skal møde bolden et stykke foran kroppen, som på billedet. Ketsjerhovedet bevæger sig ned mod bolden ved at du trækker bunden af ketsjeren ned mod venstre fod.

 

 1. træfpunktet. I mødet med bolden holder du ketsjerhovedet lidt åbent, slåfladen peger altid mod målet, som her er din makkers hånd, bunden peger mod venstre fod, øjnene på bolden, og ketsjerhovedet er bag hånden, hvis du tegner en linje fra hånden mod sidehegn. Derfor vil det være en underskruet bold, du sender stille og roligt over nettet til din makker. Du skal kunne lægge den blidt op i hånden på din makker. Husk: slåfladen peger altid mod målet, dvs. derhen hvor du gerne vil sende bolden. Du skal altid holde håndleddet fast på ketsjeren, så den ikke flapper.

 1. afslutning. Du følger bolden et lille stykke på vej mod din makkers hånd(målet)

Når du kan lægge bolden sikkert og roligt op i din makkers hånd, kan du sætte mere tryk på bolden. Du har stadig samme U-form. Når du er tæt på bolden med strengene trykker du lidt frem med højre skulder ind i bolden. Det vil give mere kraft. Stadig uden brug af dit håndled.

 Når du føler dig sikker, så ser det ud som billederne:

  1  2 3   4

Fra billede 2 til 3 er der ikke sket andet end ketsjeren er fulgt med drejet i kropsstammen. Der er ingen bevægelse i arm, skulder og ketsjer. De er kun med og er forbindelsen mellem krop og bold. Ketsjerhovedet er over håndleddet og bliver der i et fast bagudbøjet håndled.

Fandt du

Hvad du søgte

RING FOR ET GODT TILBUD PÅ 24 26 16 50 - eller tryk på kontaktknappen.