Skip to the content

Nadal-forhånden

Jeg vil beskrive den forhånd, fordi jeg mener, det er et fantastisk slag, som skal ind i hverdagstræningen på alle niveauer, og fordi den er let at lære og god at bruge i mange situationer. Du har lov til at have bagvægt, når du slår denne forhånd. Den bliver mere og mere brugt blandt topspillerne både blandt kvinder og mænd. Der er desværre ikke meget fokus og omtale af den i medierne. Den er osse med under afslutningen, fordi den ender ketsjeren anderledes end de andre 3, og fordi den er en vigtig afslutning og et vigtigt slag. Mange spillere i dag bruger denne forhånd i mange forskellige situationer, fordi den er let at lære at bruge, og den kompenserer, selv om du ikke står helt i balance, så du kan få et godt slag sendt af sted alligevel.

Den såkaldte ”omvendte” forhånd er, når du lander ketsjeren over samme skulder som din slåarm. Mange spillere kører den rundt om hovedet eller ender ketsjeren uden for højre side med slåfladen mod nettet eller som på billederne med bunden mod nettet. Kendetegnet for alle typer af denne forhåndsafslutning er, at overarmen er mindst i vandret position. Der er ikke en bestemt måde at afslutte på, udover at det er over samme side, som du slår med. Det er en forhåndsteknik, der har vundet stadig større udbredelse og som giver masser af drive og spin. Nadal slår eksempelvis ca. 6 ud af 10 forhåndsslag på den måde i stedet for den traditionelle forhånd.

Hvad er kendetegnet ved den omvendte /reverse forhand/Nadal forhånd

video af reverse forhånden?

 • Du ender over samme side som du slår med, din stærke side.
 • Der er typisk bagvægt
 • Den giver topspin og sideskrue samtidigt
 • Ketsjeren kommer ofte mere lodret op mod bolden
 • Du holder lidt løsere på grebet
 • Bedst med greb 3 ½  – 5, men du kan også med greb 3 uden problemer
 • Du har bagudbøjet håndled i dobbelt bøj position, som ved almindelig forhånd
 • Typisk åben benstilling

Hvornår bruges reverse forhånd:

 • dybe hårde bolde (en af grundene til at Nadal vandt Wimbledon hvor boldene er meget flade og hurtige) - det vil ofte være ved servreturnering fra din modstander, hvor du ikke er nået at komme i stilling, efter du har sendt serven af sted. Det er næsten den eneste måde at redde bolden på. Især hvis du er høj, kan du have svært ved at nå at komme i god balance og position samt ikke mindst ned til lave bolde. Her kan du tillades dig at have bagvægt, og det gør det lettere at returnere bolden.
 • de hårde og lave bolde.  Da mange i moderne tennis holder fra 3 ½ til 5 på ketsjeren, kan det være meget svært at grave lave bolde op. På græs vil den være meget ideel at bruge. Ved hårde og lave bolde kommer du ofte på hælene, bliver overrasket over farten eller det lave opspring. Fantastisk at bruge her, igen en fordel pga. bagvægten.
 • I løb ud efter bolden i forhåndssiden. Her er du som oftest presset, og du slår den typisk i bevægelse.  Bolden vil så kurve ind, fordi du giver bolden topspin og sideskru. Du rammer bolden kl. 7 til 1, ca. samme måde at ramme bolden på som ved en twistserv(kickserv) afslutning 3
 • Lob. Her er det oplagt at bruge den og faktisk perfekt til lobbet. Igen er der store fordele ved denne måde at slå på. Du får givet bolden masser af topspin, hvorved den dykker hurtigere, og sideskru, så den bliver svær at løbe op, nærmest umuligt.
 • Netangreb. Det ser ud til, at det er lettere at time bolden med reverse forhånden. Benarbejdet synes også at komme til at passe, da der er større tolerance i forhold til hvordan du står, f.eks. er det ok med bagvægt.
 • Slagflugtninger, især lave flugtninger, som ikke er nemme at få gravet op
 • Når som helst som alternativ til den normale afslutning. Tit vil den ligge naturligt, og nogle gange er du måske på vej til at bruge denne afslutning. Du gør det ikke, fordi du har fået at vide, at ketsjeren skal ende på modsatte skulder. Hvis den ligger der, så gør det.
 • Jo mere ekstreme greb, jo oftere for at få drive i bolden. Det, der sker med dette greb, er, at du lettere kan presse ketsjerhovedet frem gennem bolden og dermed give den mere kraft og fart.

Hvad er hemmeligheden med reverse forhånden?

 • Bolden får topspin og sideskru, (lidt i stil med twistserven)
 • The reverse spin kommer ind, og så springer den væk fra dig. Hvis den kommer til din baghånd f. eks., ville den bevæge sig væk fra dig til venstre og meget op

Der er 4 forskellige afslutninger:

Nøglepunktet er, at du strækker armen ud mod målet, inden du tar ketsjeren op.

Alt for mange tar ketsjeren hurtigt op og får derfor ikke drive og kraft nok på bolden.

afslutning 1= de almindelige slag

afslutning 2 = driveafslutningen

afslutning 3 = i løb langt ud efter bolden i forhåndssiden

afslutning 4 = lasso afslutningen

 

 

 

Hvordan slås den? Som på billederne overfor. Det er vigtigt at du ikke holder for hårdt på grebet, hvis den skal rundt på samme side. Du skal dog altid have bagudbøjet håndled som i alle andre slag, når du rammer bolden.  

 1. Start med at lade din højre arm hænge langs højre ben med håndfladen, (som forestiller det er dit ketsjerhoved) bagudbøjet men pegende mod nettet, fingrene spredte og  næsten lodrette
 2. Pres den bagudbøjede håndflade frem og op, uden at du ændrer på startpositionen i hele højre side (skulderen er centeret for hele bevægelsen og kraften)
 3. Når håndfladen er i brysthøjde og vender op mod himlen drejer du håndfladen så fingrene peger direkte bagud og håndfladen vender stadig op. Forestil dig (du er en tjener)at håndfladen er en bakke med glas, og den bakke skal ende og holdes lige over dit hoved, glassene må jo ikke falde af bakken.
 4. Tag nu din ketsjer og hold ketsjerhovedet, som du holdte din håndfladen i 1
 5. Lav samme bevæglese som i 2 og 3, men nu er det ketsjerhovedet der er din bakke, og afslut med ketsjerhovedet lige over dit hoved med bunden mod nettet og din overarmsmuskel rører din højre kind
 6. Dette er måden du slår den på. Du har lov til at have vægten lidt bagud

Fandt du

Hvad du søgte

RING FOR ET GODT TILBUD PÅ 24 26 16 50 - eller tryk på kontaktknappen.