Skip to the content

Serv og flugtning

Nøglepunkterne til serven kort:

 1. Greb 2
 2. Fodstillingen er venstre fod mod højre netstolpe
 3. Oplægget med strakt arm og bagudbøjet håndled
 4. Trofæ- eller kraftpositionen
 5. Ketsjerdroppet ned langs højre side, så rammen peger lige ned og op
 6. ketsjerbunden trækkes mod bolden(du er i sporet)
 7. Kontaktpunktet med pronation og ketsjer lodret når du møder bolden
 8. Hovedet i ro
 9. Afslutningen med kragevingeposition

video

video

 

Flugtning

Vigtigt at du etablerer slåstruktur i en U-form hurtigt og holder den til efter boldkontakt.

Sørg for at slåfladen peger mod målet før, under og efter boldkontakt, som på billederne nedenfor.


 

 

 

                         

På billederne ovenfor, kan du se, at deres arm fra skulder til ketsjer danner en U-form. Denne form skal du også etablere, når du flugter i forhånd og baghånd. Dette er en af nøglerne i en flugtning. Du bruger ligeledes i flugtning kropsrotation for at sætte kraft på bolden, så du svinger ikke bare armen frem mod bolden. I den basale flugtning, hvor du vil presse bolden frem har du håndleddet fast, og ketsjeren kommer oppe fra og ned mod bolden, hvilket giver underskrue. Hvis du bruger håndleddet, vil bolden ofte ende i nettet.

Du bruger dog håndled og bløde bevægelser i nogle af flugtningerne. Og sandeligt om ikke der er nogle nye flugtninger, der er kommet til, ligesom ved grundslagene, nemlig topspinsflugtningen. Alt kan læres, alt har sin plads i spillet. 

Ketsjerfladen skal være åben i en flugtning, jo lavere bolden er under nettet, jo mere åben ketsjerflade, for bolden skal op over nettet. Det er lettere at holde fladen åben med greb på 1 ½ eller 2, end dit forhåndsgreb på måske 4 eller 5, som virker meget akavet og næsten umuligt at bruge med kontrol og touch.

En flugtning er et angrebssalg, der udføres for at afslutte en bold ved nettet. Du ønsker at sætte din modstander under pres for at vinde pointet.

Flugtningen er ofte en afslutning på en taktisk duel, hvor du til sidst i duellen har presset din modstander så meget, at du søger til nettet for at afslutte bolden. Som regel er det en vinder.

Flugtningen er et enkelt slag med lille tilbagesving og lille afslutningsbevægelse. Bolden rammes, inden den rører jorden, hvilket er definitionen på en flugtning.  Den kan udføres på forskellige måder i forskellig højde enten som en:

 • forhåndsflugtning
 • baghåndsflugtning
 • flugtning med to hænder
 • slagflugtning  / Driveflugtning / på vej til nettet flugtning
 • høj og lav flugtning
 • stopflugtning
 • halvflugtning
 • vinklet flugtning

Det er ikke så ofte, at singlespillere kommer til nettet, desværre. Det er typisk ved nettet at flugtningen udføres. I dag er der dog flere og flere, der bruger slagflutningen (beskrives senere) midt på banen og måske fortsætter til nettet. I double er flugtningen kerneslaget, så derfor er det vigtigt at lære at flugte. Du skal lære det slag, uanset om du kommer til nettet ofte eller ej. Flugtning skal læres så tidligt som muligt i starten af din tenniskarriere.

Forsøg altid at gøre det simpelt ved at følge nøglerne:

Nøglerne kort:

 1. hurtig og god klarposition
 2. drej i kropsstammen
 3. etablering af slåstrukturen
 4. kontaktpunktet
 5. afslutningen

Greb og benstilling 

Billed 1            billede2

 • Grebet. Hold prikken under pegefingeren på 1 ½  eller 2 på grebet(billed 1) –  Prikken  skal ligge oven på kanten mellem 1 og 2, altså 1 1/2  på grebet eller 2. Dette greb gør det lettere at bruge til både forhånd og baghånd, så du ikke behøver at skifte greb. Dette greb gør at ketsjerfladen er åben, og det skal den være i en flugtning. Grebet betyder, at du har mindre hånd bag på ketsjeren, og det gør det sværere at få kraft bag bolden. Grebet er det samme, som du bruger til serven. Hvis du vil have mere kraft på bolden ved at have mere hånd bag bolden, kan du flytte prikken om på 2 ½ eller 3. Når du træder godt frem i mod bolden og presser højre skulder ind i bolden, får du ligeledes mere kraft på flugtningen. Så den måde, du holder på grebet, kan bestemme, hvad du kan gøre med bolden mht. fart, spin, føling og fornemmelse. Herom senere. Så alt i alt er det vigtigste, at du har et greb, du lykkes med i forhold til det, du gerne vil.
 1. Benstillingen. Du træder  frem for at komme så tæt på nettet som muligt. Jo tættere på nettet, jo nemmere at få bolden over nettet. Træd frem mod nettet med venstre fod. Gå ikke på tværs, da det vil ødelægge kraften fremad og begrænse placeringsmulighederne af bolden. Sørg for at komme bag bolden med din højre fod, og så træde frem mod nettet i en halvåben benstilling. Husk at det er højre skulder, der skal roteres ind i bolden. Dette bliver lettere med en halvåben benstilling, når du er godt bag bolden.

Den basale/klassiske forhåndsflugtning:

1. Klarstillingen er letbøjede ben, og et splitstep (et lille hop lige inden modstanderen rammer bolden), så du er klar til at dreje i kropsstammen. Ketsjerhovedet holdes med begge hænder, som på billedet nedenfor. Du ser lige over rammen.

2. Drej i kropsstammen med begge hænder på ketsjeren. Ketsjerhovedet er oppe med en vinkel på 45° oprejst, som på billedet nedenfor. Ketsjeren følger med, når du holder med begge hænder i drejet af kropsstammen, uden du behøver at lave noget med armen eller hånden. Højre skulder drejer 45 - 90° bagud, så højre skulder peger skråt bagud mod baghegnet, stadig med begge hænder på ketsjeren, og venstre skulder peger mod nettet.

 

                 

 

3. etablering af en slåenhed af skulder, arm hånd og ketsjer, som er som en ”stang” og den er intakt indtil efter boldkontakt. Ketsjerhovedet er hele tiden over bolden. Ketsjeren er kun forbindelsen mellem krop og bold, lige som i grundslagene. Det er en U-fom, der er fra skulder til toppen af ketsjeren af din højre side. Denne U-form etableres faktisk i startpositionen, men bliver først synlig, når du slipper ketsjeren med venstre hånd. Det er afgørende for slagets effektivitet, at du holder denne U-form til lige efter boldkontakt. En hovednøgle.

   

 

4. Kontaktpunktet. Du drejer højre skulder tilbage og Ketsjerhovedet er stadig oppe i træføjeblikket, som på billedet, og du er oprejst i kroppen så ketsjerhovedet kommer oppefra og ned ind i bolden ved at du bøjer lidt ned i forreste venstre ben, hvor ketsjerhovedet er bag bunden af ketsjeren, når du møder bolden med ketsjerhovedet lidt åbent. Det bliver derfor en underskruet bold, du sender af sted. Vigtigt at du holder håndleddet bagudbøjet, når strengene møder bolden. Dette giver udnyttelse af modstanderens fart, så du ikke behøver andet end at ramme bolden med sweetspot (midten af ketsjerhovedet) og trykke kraftigt mod bolden med højre skulder, hvorved ketsjerhovedet følger med. Dette er hovedkraftkilden. Ketsjerhovedet er stadig oppe i samme U-formposition.  Kik på Murrays højre skulder på de to billeder, og se at ketsjeren er i samme position. kontaktpunktet ligger lidt foran kroppen, ca. en underarmslængde hvis albuen hviler på hoften.  Slåfladen er næsten parallel med nettet, når du rammer bolden, og slåfladen fortsætter lidt frem. Brug dette som en målepind. Ketsjerhovedet peger altid i retning mod målet, når du rammer bolden.

5. Afslutningen. I kontaktøjeblikket trækkes bunden af ketsjeren mod venstre lår, hvorved ketsjerhovedet bliver bag ved bolden. Ketsjerhovedet kommer ikke på tværs af kroppen. Se afslutningen på din flugtning nedenfor

Fandt du

Hvad du søgte

RING FOR ET GODT TILBUD PÅ 24 26 16 50 - eller tryk på kontaktknappen.